Kaukasus

Het prachtige berggebied tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee, waar ook Melano woont, hoort voor een deel bij Europa. Melano spreekt een van de 45 verschillende talen. Enkele van de talen in de Kaukasus zijn zo complex dat het voor een buitenstaander bijna niet te leren is. In Melano’s cultuur worden oude tradities, zoals bloedwraak, nog steeds in ere gehouden. Er is weinig invloed van buitenaf, omdat de volken door de bergen moeilijk te bereiken zijn.

Melano koestert, net als zijn volksgenoten, een diep wantrouwen richting bezoekers. De Kaukasiërs houden elke vorm van verandering tegen. Voor buitenlanders is het erg moeilijk om hier te wonen en Christus te dienen. Wanneer je aan Melano waar hij bang voor is, antwoordt hij: “Niets en niemand!”. Maar op een eerlijk moment kunnen alle Kaukasiërs drie dingen noemen en alle drie worden ze gesymboliseerd door een cultureel belangrijk voorwerp: 

  • De angst voor eerverlies: ze hebben altijd de Kaukasische dolk bij de hand om hun eigen eer of die van hun familie te verdedigen. Dit is een van de redenen voor de grote hoeveelheid conflicten en geweld in de Kaukasische cultuur.
  • Angst voor kwade geesten: Kaukasiërs zijn bang om vervloekt te worden door andere mensen of om gekweld te worden door djinns (geestelijke wezens). Om te voorkomen dat geesten de ingang van hun huis vinden, hangen ze een theepot ondersteboven boven hun voordeur.
  • Angst om uitgestoten te worden van de Umma (de moslimgemeenschap): Net als een enkele draad in een van de prachtige geweven tapijten die hier worden gemaakt, bestaat niets op zichzelf, het individu is niet belangrijk in vergelijking met de gemeenschap als geheel. Daarom is het verschrikkelijk om buitengesloten te worden van de Umma.

Kaukasiërs zoals Melano kunnen niet kiezen voor Jezus, omdat ze niet in aanraking komen met het Evangelie.

Bid

  • De angst voor schande veroorzaakt geweld en lijden. Bid voor verandering van deze traditionele opvattingen. Jezus kwam om ons vrij te maken. Bid dat Kaukasiërs de ‘volmaakte liefde’ zullen kennen die de vrees uitdrijft (1 Johannes 4:18).
  • Bid voor mogelijkheden om de Kaukasische gemeenschap te vertellen over het onderwijs van Jezus.

Deel

Deel het verhaal van de Kaukasiërs en maak je omgeving ervan bewust dat er nog veel mensen zijn die niet voor Jezus kunnen kiezen!

 

*) Melano is fictief. De Kaukasiërs zijn niet fictief, het is erg moeilijk om deze grote groep mensen te bereiken.

Deel hun verhalen!